Dierfysiotherapie

Dierfysiotherapie

Bomers Paarden Dry Needling behandeling inbuigen

Een Dierfysiotherapeut houdt zich bezig met problemen aan het bewegingsapparaat van paarden en honden. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, spieren, pezen en banden. Ook bij neurologische klachten of het (genezen van) littekens kan de behandeling van een Dierfysiotherapeut positieve resultaten geven. De (eerste) behandeling

bestaat altijd uit een vraaggesprek met de eigenaar en een gedegen onderzoek van het dier en kan verder bestaan uit oefentherapie, mobilisatie, massagetechnieken en diverse behandelwijzen zoals Dry Needling en Medical Taping. Indien nodig wordt de behandeling ondersteund met apparatuur, zoals de High Power Laser.

Erkend beroep

Dierfysiotherapie is sinds 1992 een door het ministerie van LNV erkend paraveterinair beroep. De titel Dierfysiotherapeut is wettelijk beschermd: alleen in Dierfysiotherapie gespecialiseerde humane fysiotherapeuten mogen deze titel voeren. Zij hebben een vierjarige hbo-opleiding tot fysiotherapeut voor mensen en een twee jaar durende opleiding tot Dierfysiotherapeut succesvol afgerond en hebben gedegen kennis over het bewegingsapparaat van paard en hond en het behandelen daarvan.

Jill Bomers Fysiotherapie & Dry Needling is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD). Door opleiding en verplichte bijscholingen zijn NVFD-Dierfysiotherapeuten zeer deskundig.

Toepassingen Dierfysiotherapiemax

Een dierfysiotherapeut kan worden ingezet bij problemen aan het bewegingsapparaat van paarden of honden. Bij acute of zeer ernstige problemen of klachten is het verstandig om eerst een dierenarts te raadplegen. Voorbeelden waarbij een dierfysiotherapeut kan worden ingeschakeld zijn:

Preventieve zorg (voorkomen)

Voor dieren die fit zijn en geen (noemenswaardige) klachten hebben, in optimale conditie moeten blijven en waarbij blessures voorkomen dienen te worden. Bijvoorbeeld een medische check en begeleiding van sportpaarden, trainingsadviezen.

Curatieve zorg (herstellen en genezen)

Bedoeld voor dieren met acute klachten of die herstellen van een operatie of blessure. Voorbeelden zijn revalidatie, herstel van peesblessure, rijtechnische problemen zoals niet goed in willen buigen, paarden die hebben vastgelegen in de box, paarden en honden die zijn gevallen, enz.

Palliatieve zorg (verlichting)

Voor dieren die niet te genezen zijn, maar waarbij klachten verlicht of pijn verzacht kan worden door een Dierfysiotherapeut. Speciaal geschikt voor oudere dieren die moeilijker bewegen of pijn hebben, artrose hebben of snel stijf zijn.